Langkau ke kandungan utama


 

PERSOALAN BERKENAAN UBAT?

 

Talian bebas tol:
1800 – 88 – 6722

Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan (NPCC)
 

Waktu operasi: 8 pagi – 5 petang
(Isnin – Jumaat, kecuali Cuti Umum)

 

Laman web:
Sistem Pengurusan Aduan Awam Kementerian Kesihatan Malaysia


 

DRUG INFORMATION ENQUIRIES?

 

Toll free line:
1800 – 88 – 6722


National Pharmacy Call Centre (NPCC)

 

Operating hours: 8 am – 5 pm
(Monday – Friday except Public Holiday)

 

Website:
Sistem Pengurusan Aduan Awam Kementerian Kesihatan Malaysia

 

7 April 2019

Berdasarkan Kenyataan Akhbar Ketua Pengarah Kesihatan pada 29 Mac 2019 berkaitan arahan panggil balik produk 7 jenama ubat Losartan untuk tujuan rawatan darah tinggi, berikut merupakan soalan lazim bagi membantu pesakit memahami situasi sebenar berkaitan isu ini dan tindakan yang boleh diambil: 
 
1. Apakah yang dimaksudkan dengan panggil balik produk dalam pasaran atau dikenali juga sebagai “product recall”? 
 
Panggil balik produk ini adalah satu prosedur yang diwujudkan agar pihak pengilang boleh mengambil semula produk mereka dalam pasaran, setelah dikesan produk tersebut mempunyai masalah berkaitan keselamatan dan kualiti yang boleh menjejaskan pengguna. 
Pesakit JANGAN PANIK. Prosedur ini membuktikan pemantauan oleh pihak berwajib dan pengilang produk semasa produk berada dalam pasaran adalah efektif untuk mengesan isu keselamatan dan kualiti yang timbul. Proses panggil balik ini juga membuktikan sistem pemantauan produk dalam pasaran benar-benar menjaga kepentingan keselamatan rakyat Malaysia. 

2. Mengapa Malaysia arahkan panggil balik 7 jenama produk dengan bahan aktif losartan? 

7 jenama produk losartan yang ditarik balik dikesan mengandungi bahan “impuriti” (bahan asing atau kekotoran) iaitu N-nitroso-N-Methyl-4-aminobutyric acid (NMBA) yang lebih tinggi daripada piawaian yang dibenarkan. Impuriti ini dikhuatiri berkemungkinan boleh menyebabkan kanser kepada pengguna dalam jangka masa panjang. 
KKM telah mengenal pasti 7 jenama produk losartan yang terlibat iaitu: 

1. LOSAGEN 50 (Losartan Potassium Tablets 50 mg);
2. LOSAGEN 100
(Losartan Potassium Tablets 100 mg);
3. LOSARTAS 50 mg Tablets
(Losartan Potassium Tablets 50 mg);
4. LOSARTAS 100 mg Tablets
(Losartan Potassium Tablets 100 mg);
5. TOZAAR PLUS LS 50/12.5 mg Tablet
(Losartan Potassium/  Hydrochlorothiazide);
6. TOZAAR 50 mg Tablet
(Losartan Potassium Tablets 50 mg) dan
7. TOZAAR Tablets 100 mg
(Losartan Potassium Tablets 100 mg)
 
3. Adakah 7 jenama produk losartan yang ditarik balik ini dibekalkan di fasiliti hospital atau klinik kesihatan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)? 

Setelah disemak, 7 jenama ini bukan merupakan item standard yang dibekalkan kepada pesakit yang mendapat rawatan di fasiliti KKM. Namun begitu, pesakit diminta untuk menyemak dahulu jenama ubat losartan yang diterima. Jika pesakit mendapat bekalan produk jenama losartan yang dipanggil balik, bawa ubat tersebut ke fasiliti kesihatan dan berbincang dengan doktor yang merawat atau pegawai farmasi untuk diganti dengan jenama lain atau diganti dengan ubat alternatif lain. 

4. Apakah tindakan yang diambil oleh KKM terhadap 7 produk ini? 

Produk-produk ini telah digantung pendaftarannya bermula 7 Mac 2019. Ini bermaksud produk-produk terlibat tidak boleh dipasarkan buat masa ini dalam Malaysia. Sehubungan itu, pada masa ini, produk-produk tersebut telah pun dikeluarkan daripada pasaran Malaysia. 
 
5. Apakah tindakan yang perlu pesakit ambil sekiranya mereka mempunyai bekalan 7 jenama losartan yang dipanggil balik ini? 

JANGAN PANIK, pesakit diingatkan untuk tidak berhenti secara tiba-tiba pengambilan ubat-ubatan untuk tujuan rawatan darah tinggi kerana ia boleh menyebabkan serangan jantung dan strok. Sebaliknya, pesakit diminta untuk ke fasiliti yang membekalkan ubat tersebut bagi mendapatkan ubat gantian atau ubat alternatif bergantung kepada status terkini penyakit darah tinggi mereka. 

6. Adakah produk jenama lain terlibat? 

Berdasarkan data terkini maklumat produk berdaftar “QUEST 3+” di laman sesawang Bahagian Regulatori Farmasi Negara, sebanyak 32 jenama produk losartan berdaftar dengan pihak KKM yang boleh digunakan untuk menggantikan 7 jenama produk losartan yang ditarik balik. 

32 jenama ubat losartan ini tidak terlibat dengan prosedur panggil balik produk. Oleh yang demikian, pesakit tidak perlu khuatir berkenaan keselamatan atau kualiti bagi 32 jenama ubat losartan ini. 

7. Apakah yang perlu dilakukan jika pesakit tidak pasti status kandungan ubat darah tinggi mereka sama ada terlibat dalam proses panggil balik produk ini? 

  • Pesakit diminta berjumpa dengan doktor yang merawat untuk pertanyaan dan perbincangan lanjut ATAU
  • Pesakit boleh menghubungi Pusat Panggilan Farmasi Kebangsaan di talian bebas tol 1800 88 6722 (Isnin – Jumaat, 8 pagi – 5 petang kecuali cuti umum) untuk bertanya sebarang kemusykilan berkaitan ubat-ubatan. Pegawai Farmasi yang bertauliah akan membantu anda dengan memberi maklumat yang tepat berkenaan perkara ini. 

 

 

 

ARTIKEL

         

SERTAI KAMI  

PERSOALAN BERKENAAN UBAT

MAKLUMAT UBAT & ISU KESIHATAN

PROGRAM KAMI  

CONTACT US

PHARMACEUTICAL SERVICES PROGRAMME
LOT 36, JALAN PROFESOR DIRAJA UNGKU AZIZ, 46200,
PETALING JAYA, SELANGOR

NATIONAL PHARMACY CALL CENTRE (NPCC)

Muat turun video Instagram Muat turun video

PENAFIAN: Program Perkhidmatan Farmasi, Kementerian Kesihatan Malaysia tidak akan bertanggungjawab
ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.

Hakcipta Terpelihara © 2008 - 2022 - Kenali Ubat Anda


Login Pentadbiran - Peta Laman