Posterior Uretral Valves

Penyakit

Title: Posterior Uretral Valves
Date: 
29 Mar 2017

Pengenalan

Posterior uretra valves (PUV) hanya di dapati dikalangan kanak-kanak lelaki sahaja berlaku dengan kadar 1:8000 iaitu setiap 8000 kelahiran kanak-kanak lelaki 1 orang akan dikesan.

Ia melibatkan uretra, di mana salur ini terkeluar daripada pundi kencing. Uretra valves sangat kecil yang dihasilkan daripada tisu nipis dan sempit ini mengakibatkan pengeluaran air kencing tersekat yang boleh mengakibatkan kanak-kanak mengalami kesusahan semasa membuang air kencing.

Semasa otot pundi kencing bekerja keras untuk mengeluarkan air kencing, tekanan terjadi dan mengakibatkan air kencing patah balik daripada pundi kencing ke salur ureter dan buah pinggang. Keadaan ini akan mengakibatkan buah pinggang dan pundi kencing menjadi bengkak dan boleh megakibatkan kerosakan.

Keadaan ini kongenital tetapi bukan akibat keturunan. Ini biasanya terjadi pada awal kehamilan semasa pembentukan organ dalaman, otot dan tisu mula dibentuk.

 


 

 


 

Bagaimanakah sistem urinary ini bekerja?

Dalam sistem urinary mengandungi buah pinggang, pundi kencing, ‘ureter’, ‘uretra’ dan ‘testis’. Buah pinggang berfungsi sebagai penapis darah untuk membuang sisa yang tidak diperlukan di dalam badan manusia dan dikeluarkan sebagai air kencing. Air kencing akan keluar melalui salur ‘ureter’ ke pundi kencing.

Semasa proses pembuangan air kencing berlaku, air kencing akan melalui salur yang dipanggil uretra terus keluar daripada badan.

 

Untuk bacaan lanjut, sila klik di sini

 

Tanda dan gejala

Pengesahan penyakit

Rawatan

Masa hadapan kepada kanak-kanak yang menghidapi PUV?