Melasma

Penyakit

Title: Melasma
Date: 
30 Mar 2017

 

Definisi

Melasma merupakan tompok-tompok berwarna coklat, coklat tua atau kelabu kebiruan pada bahagian muka. Kebiasaannya melibatkan wanita dalam lingkungan umur 20 hingga 50 tahun. Orang lelaki juga boleh menghadapi masalah melasma.

 

Penyebab

Melasma dipercayai disebabkan oleh interaksi di antara pancaran matahari, keturunan dan perubahan hormon seperti pengambilan pil perancang dan mengandung dan pengambilan ubat-ubatan yang boleh menyebabkan kulit lebih senang mendapat masalah pigmentasi selepas terdedah kepada cahaya ultraviolet (UV). Perempuan mengandung mempunyai peningkatan hormon estrogen, progesterone dan melanocyte-stimulating hormone (MSH) semasa trimester kedua dan ketiga. Melanocytes adalah sel kulit yang menghasilkan pigmen dan menyebabkan pigmentasi kulit. Selain dari itu, produk atau rawatan yang boleh menyebabkan radang kulit boleh menyebabkan peningkatan produksi melanin dan mempercepatkan masalah melasma.

 

Gejala-gejala

Melasma melibatkan 3 kawasan utama iaitu di bahagian tengah muka, bahagian  tulang pipi (Foto 1) dan bahagian dagu. Di bahagian tengah muka, kebiasaannya ia melibatkan pipi bahagian atas (Foto 2), bahagian atas bibir, dahi dan bahagian tengah dagu. Bentuk malar melibatkan bahagian kulit tulang pipi. Manakala bentuk mandibular melibatkan bahagian kulit tulang dagu.

Foto 1: Melasma kebiasaanya melibatkan kedua-dua belah muka Foto 2: Pigmentasi berwarna coklat kedua-dua belah muka pada pipi bahagian atas

 

Untuk bacaan lanjut, sila klik di sini