Jangkitan Kroup dikalangan Kanak-kanak

Penyakit

Title: Jangkitan Kroup dikalangan Kanak-kanak
Date: 
29 Mar 2017

Pengenalan

Jangkitan yang kerap dialami oleh kanak-kanak adalah jangkitan saluran pernafasan. Dianggarkan lebih kurang 15% jangkitan saluran pernafasan adalah disebabkan jangkitan kroup (croup). Ia juga dikenali sebagai akut laryngotrakeobronkitis. Seperti digambarkan oleh namanya, ia adalah jangkitan di saluran larink, trakea dan bronkus. (Rajah 1,2)


Rajah 1: Ilustrasi kedudukan anatomi jangkitan kroup


Rajah 2 : Ilustrasi saluran pernafasan kanak-kanak

Walaupun jangkitan ini berlaku di kalangan kanak-kanak berumur enam bulan hingga dua belas tahun, ia lebih kerap menyerang kanak-kanak yang berusia muda terutama sekitar dua tahun.

Insiden tahunan untuk kanak-kanak berumur kurang enam tahun adalah sehingga enam kes setiap seratus kanak-kanak. Ia juga adalah penyebab utama masalah penyempitan saluran pernafasan akut. Nisbah kanak-kanak lelaki kepada perempuan yang dijangkiti adalah 1.5 kepada 1.

Gejala dan Tanda Penyakit

Pada 12-72 jam pertama jangkitan, kanak-kanak akan mengalami demam, selesema dan sedikit batuk. Ini akan diikuti oleh pertukaran suara dan tangisan menjadi serak dan pernafasan akan mula mengeluarkan bunyi menandakan saluran pernafasan mula mengecut.

Tanda-tanda lain adalah seperti kesukaran bernafas atau bernafas dengan laju. Kanak-kanak juga akan menjadi kurang aktif dan pemakanan dan minuman mereka boleh terganggu.

Kes-kes yang lebih serius yang menandakan penyempitan saluran pernafasan yang lebih kritikal akan mengalami lebih kesukaran pernafasan dan warna bibir atau jejari menjadi biru. Ini menandakan berlaku kekurangan oksigen di dalam badan.

Kebiasaannya, pesakit akan pulih dalam tempoh masa seminggu.

Kuman Penyebab

Kebiasaannya adalah jangkitan disebabkan oleh virus seperti Parainfluenza, Influenza, Measles dan RSV.

 

Untuk bacaan lanjut, sila klik di sini

 

Komplikasi

Rawatan

Pencegahan