Hiperhidrosis

Penyakit

Title: Hiperhidrosis
Date: 
30 Mar 2017

 

Pengenalan

Hiperhidrosis atau peluh berlebihan adalah keadaan di mana terdapat peluh di luar keperluan fisiologi badan. Tempat yang paling biasa terjejas adalah tapak tangan (hiperhidrosis palmar; Gambarajah 1&2 ), kaki (hiperhidrosis plantar) dan ketiak (hiperhidrosis axillary). Hiperhidrosis merupakan satu keadaan yang agak biasa dialami oleh semua kaum. Ia mungkin disebabkan faktor keturunan, yang bermula di zaman kanak-kanak atau remaja dan mungkin berterusan selama beberapa tahun. Walaupun ia tidak dikaitkan dengan kematian, ia boleh memberi kesan yang ketara ke atas kualiti hidup pesakit yang mengalaminya.

Gambarajah 1: Tapak tangan kelihatan basah
Gambarajah 2: Keadaan tapak tangan yang basah lebih jelas

Penyebab Hiperhidrosis

Punca sebenar hiperhidrosis masih tidak diketahui. Peluh dihasilkan oleh kelenjar peluh yang terletak di dalam kulit dengan bilangan tertinggi di tapak tangan dan tapak kaki. Aktiviti kelenjar peluh berada di bawah kawalan sistem saraf simpatetik yang mungkin terlalu aktif dalam diri seseorang indidvidu yang mengalami hiperhidrosis.

Terdapat pelbagai cara untuk mengklasifikasikan hiperhidrosis, salah satu daripadanya dibahagikan kepada kategori hiperhidrosis primer (utama) atau sekunder (pertengahan). Bagi hiperhidrosis utama, penyebab asas masih tidak diketahui. Ia cenderung pada kawasan tertentu seperti bahagian tangan, kaki, ketiak dan muka. Hiperhidrosis sekunder disebabkan oleh penyakit lain yang secara amnya memberi kesan kepada seluruh badan. Punca hiperhidrosis termasuk hipertiroidisme, jangkitan seperti batuk kering (tuberculosis) dan kanser kelenjar limfa seperti limfoma. Sebab-sebab lain seperti obesiti, menopaus dan kencing manis. Hiperhidrosis mungkin boleh menjadi lebih teruk disebabkan oleh faktor-faktor seperti haba, emosi, senaman, demam dan makanan pedas. Keadaan berpeluh biasanya berkurangan pada waktu malam dan boleh hilang sama sekali semasa tidur.

Tanda-tanda Hiperhidrosis

Keadaan berpeluh yang berpanjangan menyebabkan kesan-kesan seperti di bawah:

  • Kerap mengelap tangan
  • Tangan yang kerap menggigil
  • Sukar untuk memegang atau mengambil barang, menulis dan bermain alat muzik
  • Sukar untuk beriadah atau bersosial
  • Tertekan dan pucat
  • Malu untuk bersosial kerana keadaan badan dan ketiak yang berpeluh dan berbau
  • Bau yang kurang enak dihasilkan oleh bahagian ketiak dan kaki

Komplikasi

Kawasan yang berpeluh menyebabkan kulit kelihatan basah dan boleh mendapat jangkitan

 

Untuk bacaan lanjut, sila klik di sini

Rawatan untuk Hiperhidrosis

Tindakan yang perlu diambil